Ярък метеор в небето жителите на няколко американски щата. Падащата звезда е заснета от охранителни видеокамери и видеорегистратори, а клиповете бързо обиколиха социалните мрежи.

По думите на очевидци, малко след като метеорът пробляснал в нощното небе над Северна Америка, се чула експлозия. По данни на International Meteor Organization сигналите за необичайното явление са почти 300.

НАСА оповести, че наблюдаваният метеор е свързан с парче скала с размери на баскетболна топка, което произхожда от астероидния пояс между Марс и Юпитер, предаде Асошиейтед прес.

Експерти са се осланяли на стотици свидетелски показания, някои от които от Южна Дакота и Минесота, и на два видеоматериала, за да изследват информацията за метеора.

Било установено, че в понеделник през нощта парчето скала с тегло около 98 кг се движело със скорост 53 910 км/ч в небето, предизвиквайки звуков удар. Спътник на НАСА е потвърдил, че яркостта на парчето скала била по-голяма от тази на Венера.

Експертът от НАСА Бил Кук поясни, че то се разпаднало на части на височина 19,3 км над земната повърхност.

Подобни ярки метеори се наричат болиди и не са опасни, тъй като изгарят в атмосферата. Въпреки това, в редки случаи вълната от взрива може да нанесе материални щети или да нарани хора.