Роувърът Curiosity регистрира увеличение и намаляване на нивата на кислород над кратера Гейл, което не може да се обясни с нито един от известните химични процеси. Това съобщи Science Alert.

През пролетта и лятото концентрацията на кислород се повишава средно с 30 процента, а през есента се връща към нормалните нива. Всяка година обаче количеството кислород е различно.

По-голямата част от марсианската атмосфера (95 процента) е въглероден диоксид. В допълнение към въглеродния диоксид присъстват молекулен азот (2,6 процента), аргон (1,9 процента), кислород (0,16 процента) и въглероден оксид (0,06 процента).

Вижте как изглеждат облаците на Марс >> >> >>

През зимата въглеродният диоксид над полюса замръзва, което води до спад на налягането в съответното полукълбо и преразпределение на газовете по цялата планета до изравняване на атмосферното налягане. През пролетта се наблюдава обратна картина.

Колебанията в концентрациите на газ, включително азот и аргон, съответстват на този процес, но промените в нивата на кислород не се обясняват от този сезонен цикъл.

Изследователите също така изключиха възможността кислородът да се получава при разграждането на водни молекули или въглероден диоксид, тъй като в атмосферата на Марс има твърде малко вода, а въглеродният диоксид се разпада твърде бавно. Източникът на газ може да бъде почвата, но това не обяснява изчезването на кислорода през зимата и есента.

Интересното е, че наличието на друг газ - метан - съвпадат с промените в концентрацията на кислород. И двата процеса могат да имат едни и същи причинители.

Много учени са на мнение, че обяснението за промените е активността на живота на Червената планета. Вероятно е на Марс да съществуват микроорганизми, които да са активни през пролетта и лятото, а през есента и зимата да изпадат в летаргия.