Учени от Европейската космическа агенция композираха образ, показващ за пръв път как изглежда Северният полюс на Слънцето, съобщава Space.

Досега нито една страна не е изпращала сонди, които да проучат двата полюса на нашата звезда, но екипът на ЕКА е успял да съчетае кадри, получени от сателита Proba-2, за да създаде цялостно изображение на Северния полюс на Слънцето.

Макар в метода да има неточности, снимката позволява на учените да подобрят знанията си за коронарните дупки и изригвания на звездата.

Астрофизиците не знаят дали има някаква разлика между температурата на полюсите и на екватора на нашата звезда, тъй като инструментите, които да позволят прецизно измерване не са налични. Според някои теории полюсите на слънцето са с около 100 градуса по Целзий по-горещи от екватора.

Температурата на повърхността на Слънцето е около 5500 °C, а на слънчевите петна - около 4000 °C. В центъра тя обаче е около 15 милиона градуса по Целзий.

Знае се обаче, че скоростта на въртене на полюсите и екватора се различава. Слънцето се завърта около оста си на екватора за приблизително 25,6 дни и за 33,5 дни на полюсите.