Учени откриха онова, което според тях е млада планета, орбитираща около двойната звезда CS Cha, отдалечена на разстояние 600 светлинни години от Земята, съобщи ЮПИ.

Астрономи използвали инструмента SPHERE на телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, за да изследват CS Cha в съзвездието Хамелеон. Учените очаквали да попаднат на прашен диск или екзопланети, но с помощта на VLT била открита малка планета компаньон.

След откриването й учените проучили архивите, за да получат допълнителни данни за младата планета. Оказало се, че снимки, направени преди 19 години от телескопа "Хъбъл" и преди 11 години от VLT, показват същата блестяща точка, която все пак е по-неясна. Учените не са наясно как планетата компаньон се е формирала или еволюирала. Били проучени различни сценарии посредством компютърни модели, но нито един от тях не дал надеждни резултати. Астрономите смятат, че планетата компаньон вероятно е малко кафяво джудже или супер юпитер - обект, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер.

"Най-вълнуващото е, че светлината от планетата компаньон е крайно поляризирана", заяви Кристиан Гински от Лайденския университет в Холандия. Според учените поляризацията е предизвикана от прашен диск, който обгражда планетата компаньон.

"Дискът блокира голяма част от светлината и затова се затрудняваме да определим масата на планетата компаньон. Може да става дума за кафяво джудже, но също за супер юпитер в детска възраст. Класическите модели, които показват формиране на планети, не могат да ни бъдат от полза", поясни Гински.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy and Astrophysics.