НАСА разкрива, че сондата New Horizons е провела любопитен експеримент. Тя се намира отвъд орбитата на Плутон или на около 5,9 милиарда километра от Земята. Това разстояние е достатъчно, за да може звездното небе да придобие друг вид, спрямо този, с който сме свикнали.

"Няма да е пресилено, ако кажем, че New Horizons гледа към извънземно небе, различно от това, което виждаме от Земята", заяви днес главният изследовател Алън Стърн, планетарен учен от Югозападния изследователски институт.

"На практика постигнахме нещо, което до сега не бе правено - успяхме да видим най-близките до нас звезди, видимо изместени на небето от позициите, на които ги виждаме на Земята", разкри ученият.

Учените разказват и за експеримента, който са провели.

"Можете да определите разстоянието до даден обект, ако го видите от различни места, разделени от известно разстояние или базова линия, и вземете под внимание изместването в ъглово положение. Тази техника се е използвала от моряците, кръстосващи окена преди няколко века, но е напълно приложима и в космоса", споделят от екипа.

Учените отдавна използват паралакс, за да определят разстоянието до други звезди, като внимателно измерват непрекъснато лекото изместване на позицията на звездата срещу звезден фон, когато се гледат от различни места в земната орбита.

Но позицията на сондата, намираща се в краищата на Слънчевата система позволява много по-точно измерване.

Камерата на New Horizons е заснела изображения на две от най-близките звезди отвъд Слънчевата ни система, Proxima Centauri и Wolf 359. Тези изображения след това бяха сравнени с гледки на същите звезди, които се виждат от обсерватории в Австралия и Аризона. Двете звезди се намират на съответно 4,2 и 7,9 светлинни години от Земята.

В червено и синьо са звездите Proxima Centauri и Wolf 359

Снимка: NASA

Що се отнася до сондата New Horizons, тя прелетя край Плутон през 2015 година, а през 2019 година премина покрай Арокот, превърнал се в най-далечния заснеман обект. Учените все още се надяват сондата да може да премине покрай още един обект.

Вижте как изглежда Арокот (Ултима Туле) >> >> >>

Вижте снимките, направени от New Horizons на Плутон >> >> >>