Сигурно сте чували прословутата фраза "банките отпускат кредити на хора, които нямат нужда от тях", и това не е случайно. Всеки, който поне веднъж е купувал апартамент с ипотечен кредит, знае какви документи трябва да подготви и приблизително колко време отнема сделката.

Точно защото процесът може да бъде дълъг и дори на моменти да ни се струва излишно бюрократичен, често ние като потребители сме склонни да неглижираме част от документацията и да се съсредоточим само върху бързото приключване на покупко-продажбата.

И ето грешка №1: Не осъзнавате степента на обвързване с банковата институция.

Срокът на един ипотечен кредит вероятно е поне 20 години, че и повече. Това е доста дълга връзка, в която не бива да встъпваме с лекота. Интересно е, че повечето хора се затрудняват да отговорят на въпроса "къде виждате себе си след 5 години" по време на интервю за работа, но с лекота подписват документи, които ги обвързват за следващите 20 или 30 години от живота им, без дори да са прегледали детайлите по тях.

Съвет: Въпреки обема от документи, запознайте се подробно с тях и обмислете внимателно какви са възможните варианти в развитието на сделката във времето, особено по отношение на плаващите елементи от сложните формули на банковите лихви. Вероятно не искате да подпишете при изгоден лихвен процент сега, но след 5 години месечната вноска да се вдигне неконтролируемо над възможностите ви за погасяване.

Грешка №2: Не сравнявате офертите на банките.

Както вече обяснихме, документацията не е никак малко, а и ходенето по банките изисква време, с което често не разполагаме. Затова понякога сме склонни да приемем офертата на банката, която първа успее да ни изпрати предложение. Освен всичко друго, това е и доста безотговорно - говорим за дългосрочно обвързване, лихва, която се базира на сложна финансова формула и доста плаващи компоненти.

Ако само с промяната на един компонент или на пръв поглед незначително по-ниска сума от лихвата можем да спестим 50 лв. на месец, то простата сметка показва, че тази сума за година е 600 лв., а за 20 години - 12 хиляди лева. Е, сумата не изглежда толкова незначително по-ниска вече, нали?

Съвет: Съвсем скоро българската финансова компания Дилариус предложи на пазара услуга, която дава на потребителите възможността да получат реални оферти от банките според своите индивидуални критерии: доход, период на кредита, желана сума и вид на кредита (потребителски или ипотечен).

След като въведем изисканата информация онлайн, в рамките на 1 работен ден получаваме реалните оферти на банките, а още по-хубавата част е, че тези оферти са сравнени от изкуствен интелект и лесно можем да се ориентираме за месечна вноска, лихва, всички разходи по кредита, ГПР и т.н.

Към момента услугата е безплатна и всеки може да провери и получи сравнението, без да губи време да обикаля и да се среща с различни банки и служители; единственото ограничение е, че не работи за т.нар. "бързи кредити", защото алгоритъмът сравнява реалните оферти само на банковите институции в България.

Само до края на август Дилариус предлага безплатна оценка на имота при сключване на договор за ипотечен кредит.

Снимка: Dilarius

Грешка №3: Не използвате кредитен посредник за своя кредит. Защо е важно?

Кредитният консултант ще ви съдейства при тегленето на ипотечен или потребителски кредит. Добрият кредитен консултант ще ви помогне с цялата документация и ако желаете може дори да получите кредита, без да проведете нито една физическа среща с банката (стига да имате възможност онлайн да верифицирате документите си).

Освен че ще защитават вашия интерес през цялото време, кредитните консултанти ви предоставят услугите си безплатно. Неслучайно в развитите западни страни, например, над 80% от сделките за ипотечни кредити се сключват с помощта на кредитен консултант.

Снимка: Dilarius


Материалът е предоставен Дилариус.