Туризмът е сред браншовете, които поеха най-силно удара от коронакризата през последната една година. Изолацията, забраната на пътуванията и всички останали ограничения доведоха до сериозни загуби за сектора, а в някои случаи дори и до фалити.

В тази ситуация редица хотели и туроператори се обърнаха към нови технологии, в чието лице откриха възможности за промяна на модела на работа, посрещане предизвикателствата на пандемията и оцеляване. Именно дигиталните иновации помогнаха на много да отговорят на новите изисквания от страна на властите и на самите туристи по отношение на безопасността. Те имат и голяма заслуга за възвръщането на доверието на потребителите към бранша.

Една година след началото на кризата ето и някои технологии, които помогнаха най-много на туризма в тази сложна ситуация.

Безконтактни плащания

Безконтактните плащания като цяло имат важно значение за борбата с пренасянето на зарази. Благодарение на този тип технологии, на клиентите все по-рядко се налага да пипат пари, намалявайки по този начин риска от заразяване. Затова не е изненада, че в някои хотели всичко - от резервацията, до допълнителните услуги, плащането в ресторанта и т.н. вече се заплаща онлайн.

"Използването на дигитални туристически платформи и плащането през тях също се е увеличило. Това е една от причините да отчитаме ръст в потреблението на нашите услуги през този период. Очакванията са в бъдеще туристите все по-рядко да заплащат за хотелски услуги в кеш по време на екскурзиите си" - заяви Свилен Петков, съосновател на иновативната туристическа платформа Luxury-discounts.com.

Все по-безконтактно обслужване по стаите

Не само плащанията, но и редица други дейности в хотелите - включително в стаите и всички останали зони - все по-често се извършват безконтактно. Осветлението на много места е с фотоклетка, а вратите се отварят чрез безконтактна карта. Някои хотели дори са оборудвани със смарт телевизори, които се управляват с жестове. Други тестват въвеждането на гласови асистенти и изкуствен интелект в процеса на обслужване на своите клиенти. От друга страна, все повече туристи използват гласови функции, за да намерят и резервират самолетни билети, хотелски стаи и пътувания.

Big Data технологиите навлизат и в туризма

Все повече собственици на хотели използват технологии за обработка на големи масиви от данни (т.нар. Big Data) за анализиране на поведението на клиентите и други тенденции в бранша. Несигурността е най-големият проблем за бранша през последните месеци и този тип технологии се наложиха като още един инструмент за прогнозиране и постигане на повече предвидимост.

Виртуална и добавена реалност

Виртуалната реалност на пръв поглед изглежда като технология, която може да замени туризма, предлагайки вместо реални пътешествия, изживявания в компютърно - генерирана среда. Тя обаче има много повече възможности и може лесно да се превърне в инструмент за привличане на повече посетители в хотелите. Чрез VR и AR технологиите те могат да усетят атмосферата и дори да се уверят в безопасността на избраната дестинация, преди да направят резервация.

Роботи в хотелите

Във все повече страни по света роботите навлизат при обслужването на клиенти. Можем да ги видим вече да сервират напитки в заведения, да упътват посетителите в търговски центрове и дори - да посрещат хора в банковите офиси. Хотелите не правят изключение. В контекста на пандемията те могат да редуцират много досега между персонал и гости, използвайки роботи. От посрещането на туристите, през тяхното настаняване, до обслужването в ресторантите и разглеждането на местни забележителности - роботите тепърва ще навлизат, ограничавайки нуждата от директен човешки контакт и съответно - разпространението на зарази.