Компанията обяви, че е готова с първата партида от 2000 устройства при цена 1500 долара, която ще достигне до хората, желаещи да тестват устройството, които са в списъка "Glass Explorers".

"Имаме отлична новина - очилата и програмното осигуряване за тях са напълно готови. Първата партида вече слезе от конвейера и решихме веднага да започнем доставките", се посочва в съобщението.

Чрез очилата за добавена реалност Glass потребителите могат да заснемат видеоклипове, да използват преводач, да изпращат съобщения и да провеждат видеоконферентни разговори. Eкранът в "очилата на бъдещето" е малко над очите, за да не отвлича потребителя от основното му занимание. Очилата са снабдени с Bluetooth и Wi-Fi, даващи възможност за предаване на файлове чрез смартфон.

Компанията публикува официалните спецификации на устройството. Очилата ще разполагат с 5-мегапикселова камера, способна да заснема 720p видео. Освен това те ще са оборудвани с WiFi 802.11b/g, като компанията умишлено не използва по-новите стандарти, за да пести енергия и място, тъй като чипът ще трябва да е по-голям. На разположение са и 16 GB място за файлове, като реално използваеми ще са 12 GB. Батерията ще осигурява "цял ден нормално ползване".

Вижте снимки на очилата >>

Според анализатори от Силициевата долина обаче Google "има още доста работа по очилата, тъй като от сегашния модел има какво да се желае - скоростта на предаване на данни е крайно ниска, а гласовите команди се изпълняват лошо". Google обаче обещава да усъвършенства продукта си всеки месец.

Google Glass се очаква да пристигне на пазара за широката публика по-късно тази година.