Българското космическо меню на Георги Иванов и Александър Александров | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Българското космическо меню на Георги Иванов и Александър Александров
DarikNews.bg

Българското космическо меню на Георги Иванов и Александър Александров

0 647
Кисело мляко, кашкавал, сирене и лозови сарми са малка част от храните, които са включени в менюто за полета на първия български космонавт Георги Иванов преди 35 години. Продуктите са приготвени от Института по криобиология и технология на храните по специален метод на изсушаване, наречен лиофилизация. Директорът на научното звено проф. Габриела Маринова поясни, че са създадени над 60 вида храни, специално разработени за полетите на българските космонавти края на 70-те години на миналия век, с което България става третата страна в света след САЩ и Русия, която притежава технологии за производство космически храни. По думите на професор Маринова освен за космоса, тези храни са подходящи за планински и морски експедиции, както и за лечение и профилактика на хора. Специално за полета на космическия кораб „Съюз-33“ на 10 април 1979 година, в който участва първия български космонавт Георги Иванов, учените от Института по криобиология и технология на храните създават богато меню от лиофилизирани продукти. „Българското космическо меню е адаптирано за четирикратен хранителен режим - две закуски, обяд и вечеря, с интервал между отделните приеми 3 до 5 часа. Менюто е било съставено от 27 вида лиофилизирани храни не месна, месно-зеленчукова и плодово-млечна основа - супи основни ястия, десерти, българско кисело мляко, плодове. Храната е много важна - както на Земята, така и в космоса“, обясни директорът на института проф. Габриела Маринова. Професор Маринова сподели, че института е изготвил хранително меню и за втория български полет в космоса с Александър Александров през юни 1988 година. „Космическите храни са били предоставени на екипажите от двата българо-руски полета под формата на таблетирани дневни менюта - лиофилизирана супа гулаш, супа топчета с месо, супа зеле с месо, таратор. Основните ястия са включвали лиофилизирано телешко месо с картофи, със зелен фасул, с лук, с гъби. Използва се телешко месо, защото то е много бедно на мазнини. Трудно се лиофилизират мед и мазнини“, допълни проф. Маринова. Директорът на научното звено допълни, че в началото на лятото тази година българска експедиция подготвя 30 дневно пътуване с каяк през Черно море до Солун. Хранителният институт ще изготви специално меню за участниците, като енергийната стойност на храните за един ден трябва да достига близо 5000 калории. „Менюто, което сме изготвили за тази експедиция, това е телешко със зелен фасул, телешко месо с грах, пиле на пара, риба. Изискванията, специално за тази експедиция, са енергийната стойност на дневното меню да бъде около 5000 калории“, разказа още Габриела Маринова. Професор Маринова препоръчва лиофилизираните храни и на хора, с тежки заболявания или диабетици, подложени на хранителен режим, както и за профилактика на деца и възрастни.
Българското космическо меню на Георги Иванов и Александър Александров

Българското космическо меню на Георги Иванов и Александър Александров

0 647 DarikNews.bg
Кисело мляко, кашкавал, сирене и лозови сарми са малка част от храните, които са включени в менюто за полета на първия български космонавт Георги Иванов преди 35 години. Продуктите са приготвени от Института по криобиология и технология на храните по специален метод на изсушаване, наречен лиофилизация. Директорът на научното звено проф. Габриела Маринова поясни, че са създадени над 60 вида храни, специално разработени за полетите на българските космонавти края на 70-те години на миналия век, с което България става третата страна в света след САЩ и Русия, която притежава технологии за производство космически храни. По думите на професор Маринова освен за космоса, тези храни са подходящи за планински и морски експедиции, както и за лечение и профилактика на хора. Специално за полета на космическия кораб „Съюз-33“ на 10 април 1979 година, в който участва първия български космонавт Георги Иванов, учените от Института по криобиология и технология на храните създават богато меню от лиофилизирани продукти. „Българското космическо меню е адаптирано за четирикратен хранителен режим - две закуски, обяд и вечеря, с интервал между отделните приеми 3 до 5 часа. Менюто е било съставено от 27 вида лиофилизирани храни не месна, месно-зеленчукова и плодово-млечна основа - супи основни ястия, десерти, българско кисело мляко, плодове. Храната е много важна - както на Земята, така и в космоса“, обясни директорът на института проф. Габриела Маринова. Професор Маринова сподели, че института е изготвил хранително меню и за втория български полет в космоса с Александър Александров през юни 1988 година. „Космическите храни са били предоставени на екипажите от двата българо-руски полета под формата на таблетирани дневни менюта - лиофилизирана супа гулаш, супа топчета с месо, супа зеле с месо, таратор. Основните ястия са включвали лиофилизирано телешко месо с картофи, със зелен фасул, с лук, с гъби. Използва се телешко месо, защото то е много бедно на мазнини. Трудно се лиофилизират мед и мазнини“, допълни проф. Маринова. Директорът на научното звено допълни, че в началото на лятото тази година българска експедиция подготвя 30 дневно пътуване с каяк през Черно море до Солун. Хранителният институт ще изготви специално меню за участниците, като енергийната стойност на храните за един ден трябва да достига близо 5000 калории. „Менюто, което сме изготвили за тази експедиция, това е телешко със зелен фасул, телешко месо с грах, пиле на пара, риба. Изискванията, специално за тази експедиция, са енергийната стойност на дневното меню да бъде около 5000 калории“, разказа още Габриела Маринова. Професор Маринова препоръчва лиофилизираните храни и на хора, с тежки заболявания или диабетици, подложени на хранителен режим, както и за профилактика на деца и възрастни.