Разработиха формула за неутрализиране на всякакви миризми | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Разработиха формула за неутрализиране на всякакви миризми
DarikNews.bg

Разработиха формула за неутрализиране на всякакви миризми

0 218
Учени от Ай Би Ем и университета на Илинойс създадоха математически модел, който предвижда как хората възприемат определени миризми и мислят, че те мога да бъдат блокирани с “бял шум за носа“, съобщи “Ню сайънтист“. Звуковите и визуални сигнали се манипулират лесно, защото вълните могат да бъдат описани математически. Това обаче не се отнася за сложната химия зад миризмите. Братята Куш и Лав Варшни обаче твърдят, че са успели да го постигнат. Техният математически модел показва как хората възприемат миризмата на определени вещества на базата на химическите и физическите им свойства. За целта те са сравнили база данни за химичните съединения с предизвикваните от тях миризми. Едно съединение например може да мирише 5,6 като тебешир, 3,2 като целина и 0,8 като кедрово дърво при скала от минус пет до 10. За неутрализиране на миризмата трябва само да бъде изчислено кои съединения осигуряват противоположни стойности, за да се получи нула. От предишно изследване е известно, че равни части от около 30 съединения създават “бяла миризма“ - неутралния обонятелен еквивалент на бялата светлина и белия шум. Симулацията на братята Варшни показва, че смес от около 38 съединения може да напълно да неутрализира миризма на кромид, на кисело зеле, на японска ферментирала риба тон и на плода дориан, които са признати за едни от най-силните. Източник: БТА
Разработиха формула за неутрализиране на всякакви миризми

Разработиха формула за неутрализиране на всякакви миризми

0 218 DarikNews.bg
Учени от Ай Би Ем и университета на Илинойс създадоха математически модел, който предвижда как хората възприемат определени миризми и мислят, че те мога да бъдат блокирани с “бял шум за носа“, съобщи “Ню сайънтист“. Звуковите и визуални сигнали се манипулират лесно, защото вълните могат да бъдат описани математически. Това обаче не се отнася за сложната химия зад миризмите. Братята Куш и Лав Варшни обаче твърдят, че са успели да го постигнат. Техният математически модел показва как хората възприемат миризмата на определени вещества на базата на химическите и физическите им свойства. За целта те са сравнили база данни за химичните съединения с предизвикваните от тях миризми. Едно съединение например може да мирише 5,6 като тебешир, 3,2 като целина и 0,8 като кедрово дърво при скала от минус пет до 10. За неутрализиране на миризмата трябва само да бъде изчислено кои съединения осигуряват противоположни стойности, за да се получи нула. От предишно изследване е известно, че равни части от около 30 съединения създават “бяла миризма“ - неутралния обонятелен еквивалент на бялата светлина и белия шум. Симулацията на братята Варшни показва, че смес от около 38 съединения може да напълно да неутрализира миризма на кромид, на кисело зеле, на японска ферментирала риба тон и на плода дориан, които са признати за едни от най-силните. Източник: БТА