Стив Джобс "вероятно e най-добрият" шеф на компания за последните 50 или 100 години, заяви председателят на Google Ерик Шмид, цитиран от Би Би Си.

Шмид, бивш член на борда на директорите на Apple, сподели мнението си в интервю на технологична конференция. Той каза, че Джобс заслужава похвала, защото той е превърнал Apple в мощна корпорация не веднъж, а два пъти.

Оценката поставя Стив Джобс пред други американски индустриални гиганти като петролния магнат Джон Д. Рокфелер и производителя на автомобили Хенри Форд.

Продължителни здравословни проблеми принудиха Стив Джобс да подаде оставка като главен изпълнителен директор на Apple на 24 август. Той не се оттегли напълно и остана да служи като председател на компанията.

Световен Лидер

Оставката сложи край на 15 години престой на върха в Apple, която Джобс превърна в най-ценната компания в САЩ, изпреварвайки петролния гигант Exxon.

Първият мандат на Джобс като шеф на Apple продължава от края 70-те, когато компанията е основана, до 1985. През това време той е управлявал Apple, за да я превърне в значима сила в индустрията за персонални компютри. Подава оставка след като губи битката за бъдещето на компанията.

През 1997 г. Стив Джобс се завръща като главен изпълнителен директор и стартира iМac гама от персонални компютри.
През 2001 г. представя музикалния плеър iPod, като по този начин полага основите за излизането през 2007 г. на iPhone и през 2010 г. на iPad - продукти, които промениха изцяло пазара и генерираха огромни печалби за Аpple.