Израелската компания за лаботорно оглеждано месо MeaTech 3D съобщи, че успешно е принтирла пържола с тежест от около 100 грама. Тя е съставена от слоеве от отгледани в лаборатория мазнини и мускулни клетки, което я прави най-голямата пържола в света, създадена в такива условия.

Компанията твърди, че това е "най-голямата култивирана пържола, произведена до момента". Това означава, че тя е важен етап към целта за мащабно производство на подобни биопринтирани пържоли.

Външният вид на продукта може да не е най-доброто, което сме виждали, а и все още не знаем вкуса ѝ. Освен това 100 грама вероятно не са достатъчни, за да заситят човек. Но технологията, която е в начален стадий, може да отвори много врати, драстично да намали зависимостта ни от отглеждане и клане на животни, както и въглеродния отпечатък на храната ни.

MeaTech 3D се надява да пусне пилотен проект на своята пържола и други продукти, които използват култивирани животински мазнини през следващата година. Все още не е ясно дали компанията ще успее да разшири достатъчно операциите си, за да предложи своите лабораторни пържоли на разумни цени - несигурност, която притеснява цялата тепърва зараждаща се индустрия.

Но това не е единствената фирма, която работи по индустриализирането на процеса. Тя е част от много по-глобална тенденция на появата на бизнеси, доста от които се намират в Израел, залагащи сериозно на бъдещето на отглеждано в лаборатория месо. И докато компаниите предприемат стъпки, за да разпространят своите култивирани месни продукти сред по-широка аудитория, истинският тест тепърва предстои: дали потребителите дори са готови да ги опитат.