Учени са разработили "живо мастило", което би могло да бъде използвано за принтиране на "живи" материали, полезни за създаването на 3D структури. Това съобщава Phys.org.

Екипът е променил генетично клетки на Ешерихия коли и други микроби, за да създаде живи нановлакна. След това експертите са събрали тези влакна и са добавили други материали, за да произведат мастило, което може да се използва в стандартен 3D принтер.

Изследователите са се опитвали да произвеждат такива материали и преди, но е било трудно тези вещества да пасват на предвидените 3D структури и да бъдат наистина ефективни. Новата разработка обаче преодолява тези граници.

Все пак практическата употреба на това "живо мастило" ще изисква време и може да не стане факт толкова скоро. Все още не е ясно как би могло мастилото да се произвежда масово, например. Въпреки това, технологията има широк потенциал и би могла да позволи на 3D принтираните къщи дори да се саморемонтират, смятат учените. 

Така например създателите ѝ се надяват да създават сгради, които се ремонтират сами, или самостоятелно сглобяващи се материали за сгради на Луната и Марс. Те биха могли да намалят нуждата от ресурси от Земята в бъдеще.