Всеки е учил или чел за Слънчевата система и в най-лошия случай поне знае кои са планетите в нея. Учените обаче постоянно откриват нови и нови факти относно нашия дом в Галактиката, а някои от тях са доста изненадващи, а и непознати като цяло факти.

Ето кои са 5-те най-изненадващи факта за Слънчевата система:

1. Меркурий се смалява

Меркурий

Снимка: NASA

Първата планета в Слънчевата ни система изглежда доста скучна - тя почти няма атмосфера, а на сивата й повърхност едва ли има живот. Истината обаче е, че около Меркурий има доста любопитни и странни факти, най-интересният от които е, че планетата се смалява. Това се дължи на изстиващото й ядро, като за последните 4 милиарда години диаметърът на планетата се е смалил с 14.48 километра. Това не е много, но процесът по смаляване продължава да се случва. В следствие на това на Меркурий все още има земетресения, а по повърхността се образуват стръмнини.

2. Един ден е по-дълъг от една година на Венера

Венера

Снимка: NASA

Венера е най-близката до Земята планета, има атмосфера и сходни размери, заради, които тя е наричана и "Сестрата на Земята". Теоретично, планетата се намира в зоната, годна за живот, но плътната й атмосфера и парников ефект са я превърнали в най-негостоприемното за живот място - Венера е най-горещата планета, а бързите ветрове, киселинните дъждове и вулканични изригвания са ежедневие. По-малко известен обаче е факта, че един ден на Венера трае 243 земни дни, а една година - 224,7 земни дни. Освен това, вместо от от запад на изток, Венера се върти от изток на запад. Причината за тази странност най-вероятно е сблъсък с планета или комета в зората на Слънчевата система. Друга любопитна подробност е, че Венера е в синхрон със Земята - тя винаги е обърната с една и съща страна към Земята, когато двете планети се намират възможно най-близко по техните орбити. 

3. Луните и водата на Земята

Орбитата на 2016 НОЗ

Снимка: NASA

Една от най-големите заблуди е, че Земята има само една луна. Всъщност нашата планета има поне 3 естествени спътника. Естествено - никой от тях няма размерите на Луната и в повечето случаи те са невидими с просто око. Другите земни луни са астероида Круитни, 2016 HO3 и J002E2. Що се отнася до водата, то Земята не е тялото в Слънчевата система с най-много вода в течна форма. Тази чест се пада на юпитеровата луна Европа, под чиято повърхност се намира глобален океан от течна вода, чийто обем е над 3 пъти по-голям от всички морета и океани на Земята.

4. Единствената буря с ъгли

Снимка: NASA

В 99.9% от случаите бурите имат спираловидни или кръгли форми. На Сатурн обаче се намира единственото познато изключение - буря с правилна шестоъгълна форма. Учените твърдят, че изключително нетипичните форми на бурята-хексагон се дължат на сложна система от симетрични ветрове, които оформят формированието, което е разположено на северния полюс на Сатурн.

5. Атмосфера от 100% кислород, която не става за дишане

Ганимед

Снимка: NASA

Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система, а размерите му са сходни с тези на Марс. Освен това Ганимед разполага и със свое магнитно поле и най-вероятно има глобален подземен океан от течна вода. Перлата в короната от интересни факти за луната е, че тя има атмосфера от 100% кислород, която обаче не става за дишане. Защо това е така? Заради почти липсващото атмосферно налягане - ако свалите своя скафандър на луната просто няма да може да вдишате от иначе наличния кислород. Въпреки това, Ганимед е една от най-любопитните и подходящи за колонизация обекти в нашата Слънчева система.