Един от ръководителите на най-голямата компания за производство на мобилни чипсети Qualcomm направи интересно предположение тези дни, които привлече внимание на редица анализатори. Според него, след пълното въвеждане на 5G мрежи, терминалните устройства (смартфони, рутери и т.н.) ще загубят нуждата от честа подмяна. Според Кристиано Амон до няколко години устройствата в ръцете ни ще се превърнат в "дисплеи с батерия, антена и камера".

Според него, устройството ще получава всичко от електронен облак, в който ще се случват всички изчисления и ще се съхраняват приложения. На практика мобилните устройства няма да могат да работят извън мрежата, но пък няма да имат и огромна част от хардуера, който имат в момента. Това не само ще ги направи по-евтини, но освен това ще предотврати нуждата им от честа смяна.

Думите на Амон със сигурност не са казани случайно. Компаниите, производители на смартфони от години се опитват, заедно с мобилните оператори, да направят така че средното време за смяна на апарат от потребител да падне под две години, а според статистиките все повече потребители сменят апаратите си дори всяка година. С идването на 5G обаче очевидно ще дойде край на тази тенденция.

Ситуацията ще се промени много за компаниите, които ще трябва да намерят нов начин да печелят и да се трансформират. Само можем да предполагаме обаче дали това ще означава по-малки разходи за крайните клиенти, които ще трябва все пак да плащат сметката за удоволствието цялата хардуерна мощ да се осъществява дистанционно.