Слуховете за намеренията на американското правителство да затегне правилата за износ на компоненти, използвани в системи за изкуствен интелект, за КНР от юли доведоха до спад на акциите на AMD и NVIDIA съответно с 3,7 и 4,6% след края на търговската сесия. На свой ред азиатските пазари отбелязаха спад в котировките на китайските компании от технологичния сектор.

Тези явления бяха наблюдавани от CNBC след отварянето на азиатските фондови пазари. Индексът CSI, който обединява ценните книжа на китайските компании, свързани с областта на изкуствения интелект, спадна с 3% сутринта. Акциите на Inspur Electronic Information Industry спаднаха с 10%, а на Chengdu Information Technology - с 8 процента.

И двете компании са свързани с персонални компютри, сървърен хардуер и софтуер. Акциите на Alibaba се понижиха с 1,6 %, а Tencent загуби до 1,58 процента. И двата китайски гиганта вече демонстрираха амбиции за разработване на собствени системи за изкуствен интелект и новите санкции на САЩ могат да ги засегнат болезнено.

Предстоящите нови ограничителни мерки на САЩ може да са в отговор на неотдавнашното решение на китайските власти да забранят използването на чипове за памет, произведени от американската Micron Technology, в критичната инфраструктура на Китай. Ако обаче самата Micron е застрашена от загуба на до 25 % от приходите си, то за китайската икономика като цяло отговорът на САЩ може да има много по-сериозни последици.