Плановете за пръв път от 2011 г. НАСА да изпрати астронавти до Международната космическа станция (МКС) от територията на САЩ изглежда ще бъдат отложени поради непълни мерки за сигурност и недостатъци в програмата за търговски пилотирани полети на американското космическо ведомство, се казва в правителствен доклад, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

В него се имат предвид разрботваните от компаниите SpaceX и Boeing космически кораби. Техни тестови полети се предвиждаха до края на годината. В доклада с 47 страници обаче се отбелязва, че въпреки постигнатия напредък са възможни допълнителни отлагания.

Ако те се натрупат, е възможно да се получи пауза в американския достъп до МКС.

"НАСА обмисля потенциални опции, но не съществува свързан с непредвидени случаи план за осигуряване на непрестанен достъп до МКС", се пояснява в доклада.

От последния полет на американска совалка преди 7 години НАСА плаща 82 милиона долара за изпращането на астронавт до МКС и връщането му от там.

SpaceX и Boeing се зарекоха да са първите, които ще върнат американци в космоса от територията на САЩ след приключването на програмата "Космическа совалка" на НАСА. Всяка от двете компании планира тестови полети без пътници, преди да се пристъпи към полети с астронавти на борда.