Американски астронавти споделиха храната си своите руски колеги на борда на Международната космическа станция (МКС), след като бе отлежено изстрелването на товарния кораб "Прогрес", става ясно от разговор на екипажа със Земята, предаван от НАСА, предава technews.bg.

В публикация по темата РИА Новости припомня, че през октомври Роскосмос реши да отложи изстрелването на Прогрес МС-16 от 11 декември за следващата година, поради необходимост от допълнителни проверки. По-късно стана известно, че стартът на кораба е насрочен за 15 февруари.

"Получихме ги от американска страна, не си спомням точния брой, мисля, 13 контейнера с хранителни дажби", казва космонавтът Сергей Рижиков на специалист от Центъра за управление на мисията близо до Москва.

Поради отложеното изстрелване на Прогрес МС-16, руската страна е поискала от американците да доставят руска храна на МКС, разкрива Александър Агуреев, ръководител на отдела по хранене в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките. Но вместо това американците са предложили да дадат на руските космонавти храна от своите запаси на борда на станцията.

"През декември трябваше да тръгне [руският] товарен кораб, който да достави продукти... Те казаха, нека космонавтите използват нашите продукти", споделя Агуреев. По неговите думи, американската храна се предоставя на космонавтите безплатно.

В момента на МКС се намират руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, американските астронавти Катлийн Рубинс, Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър, както и японецът Соичи Ногучи.