Новите таблети iPad Pro предлагат нов дизайн със сериозно намалени рамки около дисплея, а освен това са снабдени със системата за лицево разпознаване Face ID, която заменя познатия сензор за пръстови отпечатъци и работи в хоризонтална и вертикална ориентация, предава Mobile Bulgaria.

Освен от централен хардуерен бутон новите модели са лишени и от жак за слушалки. Съществена промяна има и при интерфейса за зареждане и връзка с компютър - вместо Lightning той е USB-C и позволява зареждането на други устройства (например iPhone) и извеждането на видео към монитори с резолюция до 5K.

Вижте как изглежда новият iPad Pro >> >> >>

Таблетите се предлагат в два размера според диагонала на екрана - 11 инча и 12.9 инча.

Панелът е наречен Liquid Retina и осигурява резолюция съответно 2388х1668 и 2732х2048 пиксела, а сред другите му особености откриваме технологиите ProMotion и True Tone за оптимизиране на цветната температура според околните условия.

Дисплеите се ползват и за управление чрез системата за жестова навигация, която видяхме първо в iPhone X. Устройствата разчитат на чипсет A12X Bionic с осемядрен процесор и седемядрен графичен ускорител, който осигурява значителен ръст в производителността. Таблетите ще са налични с до 1ТВ вградена памет, а сред другите особености откриваме 4 говорителя, 12МР камера, 18-ватово зарядно и батерия за до 10 часа на работа.

С двата таблета беше представена и нова версия на стилуса Apple Pencil. Той има променен дизайн и вече може да се зарежда безжично, когато е прикрепен магнитно към едната страна на iPad Pro. Добавена е и поддръжка за жестове (двукратно потупване на писалката с пръст), които позволяват извършването на различни действия или стартирането на приложения.

Обновена е и допълнителната клавиатура, която вече се казва Smart Keyboard Folio. Аксесоарът позволява разполагане на таблета под два различни ъгъла. Таблетите ще се продават на цена от 799 и 999 долара в Щатите, а в Европа цените стартират съответно от 879 и 1099 евро.

Продажбите стартират на 7 ноември, когато двата таблета ще са налични в над 40 страни и територии, включително и България.