Според неофициални източници специалният хедсет за виртуална и добавена реалност на Apple ще се появи едва през следващата година, но наличните свободни работни места показват, че компанията се интересува от наемането на хора, които да помогнат за разработването му. Софтуерната екосистема получава същото внимание, но Apple категорично отказва да я нарече "метавселена".

Журналистът от Bloomberg Марк Гурман, известен с прогнозите си за компанията, изброи всички известни към момента слухове за комплекта за добавена реалност на Apple. Устройството може да бъде представено през следващата година, ще бъде оборудвано с процесор от серията M2 и десет камери, както и с дисплеи с най-високата резолюция за този клас. Цената му ще бъде между 2000 и 3000 щ. долара, а специалната операционна система realityOS с кодово име Oaks ще дебютира през следващата година. Софтуерната платформа ще включва версии на популярните приложения Messages, FaceTime и Maps за среда с добавена реалност.

През последните няколко месеца, както уточнява авторът, Apple е публикувала няколко обяви за работа в своята Technology Development Group, които може да са свързани с разработването на устройство с добавена реалност. Компанията се нуждае от специалисти с опит в създаването на съдържание за среди с добавена и виртуална реалност. Освен това Apple може да разработи технология за запис на видео в триизмерна среда с възможност за възпроизвеждане на видеото на устройства за виртуална реалност. Компанията се интересува от разработването на така наречената среда за смесена реалност, но главният маркетинг директор на Apple наскоро заяви, че никога не би използвал термина "метавселена". Това обаче не променя същността на основния бизнес на Apple.

Наскоро компанията дори предложи да наеме бившия Дейв Скот, който преди това е работил по разработването на технология за автопилот в транспорта и който сега може да се съсредоточи върху бъдещите медицински приложения за устройствата с добавена реалност на Apple, тъй като преди това е работил в Hyperfine, разработчик на мобилни апарати за ядрено-магнитен резонанс.

Янив Гур, старши директор на инженерния отдел, също се присъедини към екипа, който може да разработи слушалките с добавена реалност. Той вероятно ще наблюдава разработването на специализирани приложения за новия тип устройства, които ще бъдат търсени в корпоративния сектор.