Американският технологичен концерн Apple Inc. ускорява разработването на своя електрически автомобил и пренасочва проекта към такъв с пълни възможности за автономно шофиране. Това е заявил Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, пред Bloomberg TV Bulgaria.

През последните няколко години автомобилният екип на Apple е изследвал два едновременни пътя: създаване на модел с ограничени възможности за самостоятелно управление, фокусиран върху управлението и ускорението, подобно на много настоящи автомобили, или версия с пълна способност за автономно управление, която не изисква никаква човешка намеса.

Под управлението на новия лидер - изпълнителния директор на софтуера на Apple Watch Кевин Линч - инженерите сега се концентрират върху втория вариант. Линч настоява за разработване на кола с пълна система за самостоятелно управление още в първата ѝ версия, поясняват източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани, тъй като разговорите са частни.

"Акциите на Apple поскъпнаха с 2,4% до 157,23 долара, след като излезе информацията от Bloomberg."

Опитвайки се да овладее самоуправляващите се автомобили, Apple преследва Светия Граал в индустрията. Технологичните и автомобилните гиганти прекараха години в разработването на автономни превозни средства, но с малък успех.

Tesla Inc., лидерът на пазара на електрически превозни средства, все още вероятно е на години от предлагането на напълно автономни автомобили. Waymo на Alphabet Inc. претърпя рязко отклонение в усилията си да разработи технологията. А Uber Technologies Inc. продаде своето подразделение за автономно шофиране през миналата година