Проектът Oversky е дело на екоархитектът на Framlab Андреас Тьoлдфлат. Концепцията е опит за изграждане на публични места, които на пръв поглед ще левитират във въздуха.

Вижте как изглеждат летящите сгради >> >> >>

Летящите сгради ще имат основа от въглеродни влакна, които биха "създали здрави, леки заграждения за клетки от хелиев повдигащ газ". За разлика от водорода, хелият не е запалим и взривоопасен.

Концепцията включва още "нанофотонно инженерство" - технология, която би охладила плаващите модули, използвайки "структура на материала, подобна на пяна". Наномащабните въздушни джобове ще излъчват топлина обратно в атмосферата и ще охлаждат пространството под нея по почти същия начин, по който дърветата правят това естествено.

На пръв поглед концепцията е теоретично постижима, а науката зад нея работи. Във Framlab навярно са направили и всички необходими изчисления. За да може обаче сградите наистина да се реят във въздуха, те трябва да имат малка използваема част и подобно на дирижаблите да са основно съставени от тяло с летлив газ.

От Framlab не само свободното място, но и охлаждащите качества правят летящите сгради ценни за големите градове.