През 1988 г. Военновъздушните сили на България получават 40 броя от съветския ударен самолет Су-25, който е предназначен за нанасянето на непосредствени удари върху бойното поле, поддържайки по този начин сухопътните войски.

Вижте как изглеждат българските Су-25 >> >> >>

Су-25 играе много важна роля в множество конфликти, осигурявайки непосредствена огнева поддръжка и елиминирайки вражеските сухопътни сили, чрез 30-милиметрово автоматично оръдие, управляеми и неуправляеми ракети и няколко различни вида бомби.

Съветският самолет се оказва ключов във войната на Македония с албанските сепаратисти през 2001 г., както и в конфликта в Чечня.

Су-25 се задвижва от два реактивни двигателя, предназначение да са особено ефективни на ниска надморска височина - самолетът може да лети само на няколко метра от земята с 975 км/ч. Бойният обсег е 750 километра, когато самолетът носи 4400 килограма въоръжение и има монтирани 2 външни резервоара с гориво.

Тъй като е предназначен за мисии на ниска надморска височина, Су-25 е брониран, като около пилотската кабина има разположени предпазни елементи от стомана. Тялото на самолета пък е изградено от специална сплав, включваща 13% титан.

Цената на един Су-25 е доста ниска - 11 милиона долара, а поддръжката му също не излиза скъпо.

България планира да обнови реактивните двигатели на всичките си останали 14 бройки от самолета, а информацията за това идва от заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Към днешна дата само 4 от наличните 14 бройки са "в движение".