Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според него си струва американските власти да проучат отношенията на предприемача и собственик на социалната мрежа "Туитър" Илон Мъск с други държави, предаде Ройтерс.

"Мисля, че сътрудничеството и/или техническите връзки (на Мъск) с други държави си струва да бъдат проучени", каза Байдън на пресконференция в Белия дом. "Не казвам, че той върши нещо нередно, просто казвам, че си струва да бъдат проучени."

Байдън направи това си изявление в отговор на въпрос дали смята, че Мъск е заплаха за националната сигурност, както и дали придобиването на "Туитър" от него с помощта на саудитски конгломерат не трябва да бъде разследвано от американските власти.

Непосредствено преди междинните избори в САЩ, Илон Мъск обяви, че ще подкрепи Републиканската партия. Причината, която той изтъкна е, че така властта ще бъде по-балансирана.

Мъск има сложни взаимоотношения с Байдън и неговата администрация. От една страна SpaceX се превърна в основен партньор на НАСА. В своите речи американският президент избягва да говори за това постижение. Байдън няколко пъти пропусна да отбележи и значението на Tesla, в речи посветени на електромобилите.

Tesla е отговорна за около 74% от продажбите на електрически автомобили в САЩ през последните три години. Компанията е и лидер в много европейски държави, като Германия.

Въпреки това Белият дом не покани Tesla на събитие, посветено на електромобилите. Байдън дори се пошегува с космическите амбиции на Мъск.

Байдън не коментира и първата изцяло цивилна космическа мисия в историята, осъществена от SpaceX.

Мъск от своя страна заяви, че президентът е "спал". Това е игра на думи, защото прякорът, даден от републиканците на Байдън е "Заспалият Джо".

Шефът на SpaceX и Tesla е коментирал, че смята за необходимо въвеждането на възрастово ограничение в американската политика. По думите му не би било редно хора над 70 години да ръководят страната. Възрастта на Джо Байдън е 79 години. Нанси Пелоси е на 82 години, а Хилъри Клинтън е на 75 години. Подобно ограничение би оставило много от лидерите на Демократическата партия извън властта. Идеята обаче е в ущърб и на 76-годишният Доналд Тръмп.