Ново научно изследване показва, че уреята, съдържаща се в урината, може да се използва за пластифициране на бетона. Това би позволило да се изграждат по-издръжливи постройки, чиято конструкция ще е с по-добра характеристика, предава Science Alert.

Откритието би било много подходящо за конструирането на бази на Луната, тъй като пренасянето на строителни материали до там ще е много скъпо и сложно начинание, но всеки астронавт или космонавт може да бъде източник на урея, тъй като тя е част от състава на урината.

"За да се направи бетон на Луната, трябва да се използва това, което е там: реголит (насипна материя от повърхността на Луната) и водата от леда, присъстваща в някои райони", каза ученият за материалите Рамон Памис от Политехническият университет в Картахена в Испания.

"Но освен виждаме, че един отпадъчен продукт, като урината на персонала, който заема лунните бази, също може да се използва. Двата основни компонента на тази телесна течност са вода и урея, молекула, която позволява водородните връзки да бъдат разрушени и следователно намалява вискозитетите на много водни смеси", допълва ученият.

Учените на Земята вече провеждат експерименти, за да определят кои материали могат да бъдат използвани за изграждане на издръжлива лунна база.

Сградите на нашия естествен спътник трябва да издържат на екстремните лунни температури, които варират от 120 градуса по Целзий през деня до -130 ° C през нощта. Строителният материал трябва да може да издържи на значителна топлина промяна, като същевременно изолира интериора.

Без атмосфера повърхността на Луната е изложена на много радиация, а освен това сградите трябва да могат да издържат на удари от микро метеорити.

Оказало се, че свойствата на лунния бетон биха се подобрили многократно, ако към него се добави урея.

"Все още не сме проучили как ще се извлича уреята от урината, тъй като преценяваме дали това наистина би било необходимо, тъй като може би другите й компоненти биха могли да бъдат използвани и за формиране на геополимерния бетон", каза учената по материали Ана-Лена Кьониксен на университетския колеж Остфолд в Норвегия.

Така на практика се оказва много вероятно, урината на бъдещите лунни колонизатори да се използва в изграждането на сградите, в които те ще работят и живеят.

Любопитен факт е, че на Луната вече има урина, оставена в различни резервоари от астронавтите, който са я посетили.