Немският технологичен гигант Bosch отвори развоен център в София. Целта на компанията е да превърне българския си филиал в световен софтуерен доставчик на производителите на автомобили.

До 2023 година в центъра ще заработят над 500 висококвалифицирани инженери, съобщават от Bosch.

Bosch са водещ доставчик на системите за автономно шофиране

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

"Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес", споделят от компанията.

"Bosch Инженеринг център" се намира в собствена сграда в София Тех парк, а към този момент в центъра вече работят над 200 български софтуерни специалисти и инженери.

Бойко Борисов преряза лентата на "Bosch инженеринг център" в София Тех Парк

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Основаната през далечната 1886 година немска компания е водещ глобален доставчик на технологии и услуги в областта на автомобилните и индустриални технологии, на потребителски стоки, строителни и опаковъчни технологии.

В световен мащаб за Bosch работят общо 410 000 души, а за миналата година оборотът на фирмата е бил 78,5 милиарда. Близо 7,3 милиарда от тях обаче са били инвестирали в развойна дейност. Това е една от причините, заради които инвестицията на Bosch в България се възприема като стратегическа за родината ни.

Всички модерни автомобили имат технолии от Bosch

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

"През 2019 година очакваме още по-висок ръст благодарение на иновативните ни продукти и разширяването на дейността на Bosch в България", заявяват от компанията.

Освен със системите за автономни движение на автомобили, българските специалисти ще се занимават с развитието на изкуствен интелект и системи за мониторинг и оценка на поведението на водача.

Тъй като системите на Bosch за автономни коли и помагащи на шофьора системи са водещи на пазара, то създадените от българските специалисти продукти ще намират място в почти всички модерни автомобили - от BMW до Mercedes,Volvo и Jaguar.

за да подобри максимално технологичната среда у нас, Bosch инициира редица програми за обучението и квалифицирането на софтуерни инженери и подкрепата на млади ИТ таланти.