Началникът на въоръжените сили във Великобритания генерал сър Ник Картър заяви в интервю за Sky News, че е възможно една четвърт от британската армия да се състои от роботи до 2030 година. Той подчерта, че не си поставя окончателни цели, но смята, че машините могат да бъдат много полезни в близост до фронтовите линии при даден конфликт.

По всичко личи, че в бъдеще Великобритания ще увелчи използването на роботи за военните и отбранителни цели. Анализатори посочват, че машините биха могли да запълнят лиспващите бройки или дори да разширят армията, като същевременно намалят зависимостта от човешки войници.

Все още не е ясно какви точно цели биха изпълнявали повечето роботи и какво ще представляват те. Досега сме виждали автономни "роботи-убийци", които не изискват човешка намеса, дронове и други роботизирани машини, които изпълняват различни функции и по различен начин биха могли да помогнат на военните.

Употребата на такива машини обаче за сега е спорадично и те не са от решаващо значение за почти нито една битка по света. Нарастват и критиките срещу използването на роботи - убийци, които в бъдеще могат да създадат всевъзможни проблеми за сигурността.