Звукозаписната индустрия отчита главоломен скок в търсенето на популярните някога аудиокасети. Ако през 2017-а продажбите на музика на такива архивни носители са отбелязали ръст с 30%, то за 2018 г. скокът е бил цели 125%.

През 2018 г. във Великобритания са купени над 50 000 албума на касета - абсолютен рекорд за последните 15 години. На фона на 83-те милиона, продадени през 1989 г., това е нищо, но когато практически всички суперзвезди от Ариана Гранде до новите пънк рок групи издават музика на лента, може да се говори за истински носталгичен бум, смятат от бранша.

Според експерти меломаните са привлечени от музикалния ритуал, който съпътства слушането на касета. Магнитната лента има ограничен живот и за разлика от цифровите формати рано или късно губи свойствата си. Съвременното поколение не изпитва физическо усещане от музиката, а касетите са като живи същества, предава факти.бг.

По-цинично настроените обаче смятат "завръщането" на аудиокасетата за най-обикновен маркетингов трик. Според тях романтиката и физическият контакт с носителя не могат да компенсират недостатъци като нуждата от пренавиване и ниското качество на звука, а аудиокасетите, които сега се продавали като топъл хляб, неминуемо щели да събират прах като някакъв исторически артефакт или аксесоар, а не медия.