Йозеф Ашбахер, директорът на Европейската космическа агенция (ЕКА), призова отново за засилване на ролята на Стария континент в изследването на космоса, предаде АФП.

Европа няма капацитет да изпраща астронавти в космоса, напомни той, докато представяше програмата за 2022 г. по видеоконферентна връзка пред пресата. Агенцията, в която членуват 22 държави, организира в Тулуза форум на 16 февруари паралелно със среща на европейските министри, отговарящи за космоса.

"САЩ, Китай, Русия са много добре представени с космически апарати, с които могат да летят хора" - каза Ашбахер. Той подчерта, че дори Индия скоро "ще може да изпраща астронавти на ниска орбита около Земята."

Малко след като стъпи в длъжност през април 2021 г. ръководителят на ЕКА определи изследването на космоса като един от приоритетите й.

При сравними икономически възможности с Европа, и САЩ и Китай "имат кораб за откриване на нови територии, т.е. на следващата икономическа зона - Луната и отвъд нея, а Европа няма", подчерта Йозеф Ашбахер. НАСА планира завръщане на Луната до 2025 г."

Подобно положение според него е изненадващо, като се има предвид, че "Европа е била изследовател, пионер през 15-и век и след това", докато днес "нямаме кораб и трябва да използваме чужди". Европейските астронавти като Тома Песке летят към Международната космическа станция с американски или руски кораби.

Форумът в Тулуза ще бъде "много важен етап, място за политическо решение" на европейците, за да определят дали искат да имат самостоятелен капацитет за изследване на космоса с хора, каза Йозеф Ашбахер. Той напомни, че Европа е зависима от другите, "защото нямаме пари, много е просто".

Бюджетът на ЕКА за изследвания през 2021 г. е 735 милиона евро - 7 процента от този на НАСА.