Договорите на Microsoft с институциите на Европейския съюз не обезпечават пълна защита на данните, в съответствие със законодателството на ЕС, сочат предварителните резултати от разследване, публикувано от Европейския инспектор по защита на данните (EDPS).

Разследването на EDPS започна през април и все още продължава, предаде Ройтерс. Европейските регулатори смятат, че Microsoft не защитава достатъчно личните данни, предава technews.bg.

Предварителните резултати от разследването дават сериозни поводи за безпокойство относно съответствието на условията на договорите с правилата за защита на данните и ролята на Microsoft като компания, която обработва данни на институциите на ЕС, ползващи нейните продукти и услуги, се казва в изявление на EDPS.

През 2018 г. Европейският съюз въведе в действие нови правила за защита на данните, известни като GDPR. Изискванията на директивата са задължителни за всички компании, работещи в ЕС, и целят да обезпечат по-голям контрол на потребителите върху използването на техните лични данни.

Microsoft, от своя страна, коментира, че се стреми да помогне на клиентите си да спазват GDPR, регламент 2018/1725 и други закони, които имат отношение към защитата на личните данни. Компанията води преговори с клиентите и скоро ще обяви промени в договорите, за да реши проблемите, посочени от EDPS.