Европейската сонда "Джус", чиято мисия е свързана с изучаването на планетата Юпитер и нейните ледени луни, ще бъде изстреляна през 2022 година от ракета- носител "Ариана", най вероятно "Ариана-6", предаде Франс прес.

Вижте как ще изглежда мисията на "Джус" >> >> >>

Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция ЕКА. Това ще бъде първата европейска мисия с дестинация Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. ЕКА подписа договор по време на авиоизложението в Бурже, с който натовари компанията "Арианспейс" да изведе амбициозната изследователска мисия.

"За целта ще използваме или съществуващата "Ариана-5", или ракетата от ново поколение "Ариана-6" с четири ускорителя, заяви ръководителят на "Арианспейс" Стефан Израел.

Сондата "Джус" (JUICE), съкращение от английското "JUpiter ICy moons Explorer" ще бъде изстреляна през 2022 година от космодрума Куру във Френска Гвиана. Тя ще пътува 7 години и половина до своята дестинация, като ще използва "гравитационните прашки" на Земята, на Венера и на Марс.

Космическият апарат ще влезе в орбитата на газовия гигант през 2029 година. Сондата ще наблюдава най-малко три години Юпитер и неговите три ледени луни Ганимед, Калисто и Европа.

Ганимед е единственото твърдо тяло, освен Земята, имащо собствено магнитно поле в нашата Слънчева система. Учените разкриват, че и на трите луни има подземни океани от течна вода, които са с богато съдържание на соли и биха били благоприятни за възникването на живот. Знае се, че водата на Европа е повече, отколкото на Земята.