Най-добрият, но не и най-нов, американски изтребител от пето поколение F-22 ще остане на въоръжение поне още 40 години, съобщава National Interest. Това обаче няма да стане заради някаква драстична модернизация, а поради ъпгрейд на оръжията на самолета.

Вижте как изглежда F-22 >> >> >>

Разработваните дълги години ракети от клас "въздух-въздух" AIM-9X и AIM 120-D са вече готови и стоят в основата на плана на Пентагона да експлоатира самолета до 2060 г.

Невидимият за вражеските радари F-22 ще може да атакува цели от по-далечно разстояние и получава по-широко ударно покритие и комуникационни технологии, които позволяват координация на групово нападение на цели звена изтребители в реално време.

Подобрената ракета AIM-9X има още по-гъвкава система за самонасочване и много широка площ на покритие на целите. Тя запазва ефективността си дори ако противникът атакува откъм тила в близък бой.

Ъпдейтнатата AIM-120D има по-широк диапазон на поразяване на целите. Тя се насочва чрез GPS и разполага с двупосочен канал за обмен на данни.

Що се отнася до F-22 той може да носи 8 200 въоръжение, скрито в неговия корпус. Ако се използват пилони, то количеството на въоръжение нараства до 12 000 кг, което е една доста впечатляваща цифра. Максималната скорост е около 2400 км/ч.