Специален орган, наблюдаващ за чистотата на френския език, препоръча на държавни служители да спрат използването на англицизми, когато говорят за компютри, софтуер, игри. Според Académie Française всички английски термини от ИТ сферата имат чудесна алтернатива на френски език, предава Би Би Си.

Според организацията "jeu video de competition" може да замени "e-sports", а "streamer" би могло да стане "joueur-animateur en direct".

Министерството на културата на Франция заяви пред агенция AFP, че англицизмите са "пречка". Геймърите обаче разкритикуваха забраната, като според мнозинството тя е "напълно безсмислена".

Франция редовно издава предупреждения за "обезценяването" на нейния език чрез внесени английски думи.

Сред препоръките е"cloud gaming" да се замени от "jeu video en nuage".

Академията Française е създадена през 1635 г. от кардинал Ришельо и е официалният пазител на френския език.

Четиридесетте членове на Académie дори имат собствена церемониална униформа, включваща меч.

Институцията отдавна води кампания срещу навлизането на английски думи във френския, нещо, което технологията често насърчава.

Според академиците, обезценяването на френския, използването на множество чуждици и заемки от други езици подкопават националното самосъзнание на французите и имат силата да направят страната им по-слаба.

В периода между 1109 и 1815 година Франция и Великобритания водят десетки войни, а част от провинциите Нормандия и Бретан дълго време са били владение на Англия. До началото на 20 век френският и английският език съперничат за ролята си на "Лингва франка" - език, изучаван и разбиран от мнозинството на нациите по света и използван за комуникацията помежду им.