Пробите, взети от пробития космически кораб "Союз", ще бъдат прехвърлени в лабораторията на руската федерална служба за сигурност -  ФСБ, за по-нататъшна проверка.

"На 20 декември, след връщането на космическия кораб "Союз МС-09", контейнерът с получените веществени доказателства ще бъде прехвърлен на лабораторията за химичен анализ на ФСБ", съобщават източници от изпълнителна и съдебна власт в Русия, цитирани от ТАСС.

В корпуса на космическия кораб бе открита пробойна с диаметър 2 милиметра, която според предварителните анализ е била направена от вътрешния край на капсулата, като една от основните версии е саботаж.

Дали това е така ще бъде установено на Земята, но космическият отрасъл на Русия не разполага с необходимата техника, за да проведе необходимите изследвания. С подходящите за това лаборатории разполага единствено наследника на КГБ - ФСБ.

"Союз МС-09" е прикачен към МКС, а дупката в корпуса му се появи в края на това лято, когато руските космонавти не са били в него. Дупката е с много малки размери и бе запечатана от вътре с епоксидна смола. Едва вчера руските космонавти Олег Кононенко и Сергей Прокопиев излязоха в открития Космос, за да вземат проби от външната част на кораба, като работата им продължи над 6 часа. Те са подготвили капсулата за безопасно връщане на Земята, което ще се случи на 20 декември.