Руската космическа лаборатория "Наука" се скачи успешно с Международната космическата станция.

Вижте как изглежда новият руски модул >> >> >>

Дължината на модула е 13 метра, диаметъра на интериора е 4,1 м, а масата му - 20 300 килограма.

За сравнение, цялостната маса на МКС е 417 289 килограма, заедно с разкачения модул "Пирс", на което място се скачи "Наука".

С новия модул руските космонавти се сдобиват с допълнително място за разполагане на научна и друга апаратура, както и на товари. Така на МКС се появява важната за всички втора тоалетна, както и каюта за допълнителен член на екипажа.

Скачането на руския модул с МКС носи ползи за всички участници в международния космически проект, защото добавя европейска ръка-манипулатор ERA. Тя позволява да се извършват множество операции без излизане в открития космос.

Новият модул ще служи и като място за отдих на екипажа, защото има и панорамен прозорец за снимки и наблюдение на Земята. "Наука" ще се използва и за контрол на височината на МКС.

Най-голямо е значението на модула за Русия, която ще се сдобие със собствен отсек за експерименти и ще получи повече пространство на МКС.

Първоначално "Наука" трябваше да се изстреля към МКС през 2007 година. Множество проблеми станаха причина за отлагането. На практика модулът бе няколко пъти разглобяван и сглобяван наново. Роскосмос завиши контрола на качеството и "Наука" премина през необходимите тестове.

Изстрелването към МКС премина гладко, но "Наука" претърпя авария с основния си двигател в орбита. Роскосмос обаче успя да се справи с проблемите.

Русия обаче панира да се откаже от експлоатацията на МКС след 4 години.