В наши дни един от най-сигурните начини да защитите своя акаунт е двуфакторната аутентикация. Редица компании като Facebook, Google, Apple и още много други използват именно този метод, за да защитят своите потребители от кражба на акаунта.

Идеята е, че към вашата парола е необходим още един елемент (втори фактор), който трудно може да бъде придобит от недоброжелателя, който иска да влезе в акаунта ви. Това може да е позвъняване до вашия телефон, генериране на токен от специално устройство, допълнителен e-mail, SMS или нещо подобно - обикновено е свързано с вашия телефон като нещо, което е винаги у вас.

Традиционно всяка една компания използва свой метод за двуфакторна аутентикация, но Google и Apple обединяват усилия в това отношение. Причината е, че в Google официално са се съгласили да подкрепят SMS One-Time Passcodes (SMS OTP) формата на Apple, който се използва от устройствата с Android.

С това свое действие Google позволява на стандарта на Apple да придобие официален статут и вероятно в бъдеще да се използва и от други компании, за да отстрани проблемите от това, че на пазара има няколко различни начина за подобна аутентикация.