SSD решенията стават все по-популярни през последните години, но все пак много компютри все още разчитат на механичните HDD дискове. Те са особено подходящи когато имате нужда от много пространство за възможно най-малко пари.

Междувременно учените от Кеймбриджкия университет са открили метод за осъвременяването на тази технология, предава Mobile Bulgaria.

Те са използвали графен, с който заменят слоя COC (carbon-based overcoat). Той се използва за защита на плочите и през последните години е изтънен до 3 нанометра, което позволява и постигането на 1TB на квадратен инч.

Сега учените се възползват от топлинната устойчивост на графена, за да създадат нова технология наречена Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR). Тя позволява съхранението на повече данни на плочата, когато тя е затоплена.

Комбинирането на двете технологии може да доведе до постигането на гъстота между 4TB и 10TB на квадратен инч. Освен това ще е възможна и по-голяма издръжливост на дисковете. Учените са установили, че единичен слой от материала намалява корозията с до 2.5 пъти. Сред другите ефекти са ограничаване на триенето и износването.