Иранската агенция за ядрено регулиране потвърди, че хакери са успели да получат достъп до имейл системата на АЕЦ "Бушер", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Регулаторът, поясни, че има компрометирана имейл кореспонденция, но добави, че няма данни да са откраднати някакви секретни документи. Организацията заяви, че зад кибератаката стои "определена страна", но не я назова, предаде агенция ИСНА. Повече подробности не бяха съобщени.

Иран е обвинявал за предишни кибератаки срещу обекти на своя територия Израел и САЩ.

Преди съобщението на ядрения регулатор иранска хакерска група, нарекла се "Черната награда" (Black Reward), обяви, че поема отговорност за атаката срещу АЕЦ "Бушер".

Тя посочи, че в замяна на откраднатото съдържание от имейл системата, иска да бъдат освободени хора, задържани при масовите антиправителствени протести в Иран. Групата заяви, че е придобитата от нея информация се отнася до ролята на Русия в централата.

АЕЦ "Бушер" е общ проект на Иран и Русия. Иранските власти твърдят, че централата е построена за граждански нужди и че основното ѝ предназначение е да осигурява ток за двете южноирански провинции Бушер и Фарс.