Китайският гигант Huawei обяви своята нова интелигентна автомобилна система Huawei HI, която включва изчислителен блок, 4D радар, Lidar, платформа за автономно движение и технология за интелигентно термично управление, предава Mobile Bulgaria.

Системата работи с Harmony OS и включва 5G възможности за връзка. Това е нов опит компанията да навлезе на автомобилния пазар, а анализатори смятат, че новата инициатива може да помогне за смекчаване на ефекта от американските санкции върху мобилния бизнес на компанията.

При представянето Уанг Джун, който управлява подразделението Intelligent Automotive Solution (IAS) изтъкна, че тази година Huawei смята да инвестира 1 милиард долара в разработката на автомобилни решения, а заетите с тях специалисти са над 5000.

Изследователската дейност за автономното движение е ключово за IAS и за нея ще бъдат заделени 2000 от експертите. Уанг отново посочи, че компанията няма да прави собствени автомобили, а цели да осигури интелигентни автомобилни решения на производители от цял свят.

Премиерата на новата система идва ден след като Huawei и BAIC Motor Corp представиха луксозния електрически автомобил Arcfox Alpha S, който включва Huawei HI.

Цената на автомобила е 388 900 юана (49 000 евро), което е повече от 249 900 юана (32 000 евро) за Tesla Model 3.

Arcfox Alpha S включва система за автономно движение от трето ниво, което позволява на шофьорите при определени условия да отделят внимание от пътя. Автомобилът е снабден с Lidar, камери, ултразвукови радари и други сензори.

Според анализаторите технологията на Huawei превъзхожда тази на Tesla по автонони възможности и точност. По всичко изглежда, че компанията смята да се превърне в лидер на автономните технологии.