Художник-киборг, който страда от рядко заболяване, вследствие на което вижда света само в черно и бяло, използва антена, за да преодолее затрудненията си, съобщи АФП.

Нийл Харбисън, който е на 39 години и живее край Барселона, сега изпробва технология, която му позволява физически да изпитва хода на времето, за да промени възприятията си за него.

На пръв поглед антената, която се издига над главата му, прилича на странна лампа. Тя улавя честотите на цветовете и ги превръща във вибрации, които чрез костите на черепа достигат вътрешното му ухо.

"Тя ми позволява да чувствам цветовете от инфрачервения до ултравиолетовия спектър чрез вибрации в главата ми, които се превръщат в звуци, така че да чувам цветовете", каза той пред АФП.

Това било нещо като мания, която накарала 39-годишния британец да се подложи на операция, за да трансформира идентичността и живота си.

А сега той изпробва новото устройство, чрез което ще чувства физически времето.

Харбисън, роден в Северна Ирландия с цветова слепота (ахроматопсия), се премества като дете в Барселона и израства с идеята за цветовете и нещата, които не може да усети.

Докато учи в музикален колеж в Англия, той създава антена от тънка метална пръчка, която се увива около главата му и вибрира според цветовете, които засича.

"Да си киборг, означава, че технологията е част от идентичността ти", каза той пред АФП.

През 2004 г. той успява да убеди хирург, който да свърже антената с черепа му и технологията става част от тялото му.

Сензор улавя честотите на цветовете и ги превръща в звуци, които Харбисън възприема чрез костно звукопредаване. Хората обикновено чуват благодарение на предаване по въздух, като звуковите вълни преминават през външното и средното ухо и карат тъпанчето да вибрира.

При предаването на звука чрез костите вибрациите се предават чрез черепа или челюстта директно към вътрешното ухо.

Връзката между цветове и звуци означава, че Харбисън усеща цветовете, докато слуша музика и дори реч, като всяка сричка се отнася към честотата на някакъв цвят.

"В началото всичко бе хаотично, защото антената не ми казваше това е синьо, жълто или розово,а ми предаваше вибрациите и аз не знаех какъв цвят има пред мен", каза Харбисън пред Франс прес. "Но след известно време мозъкът ми свикна и това бавно се превърна в част от възприятията ми, стана нормално".

Макар да не може да бъде изключена, антената на Харбисън замлъква, когато е тъмно.

Той не е първият, който "чува" честотите на цветовете. Костното звукопредаване помага и на Бетовен, когато започва да губи слуха си.

В дома, в който Харбисън е израснал и където майка му все още живее, стените се покрити от цветни платна и странно изглеждащи рисувани изображения на знаменитости като Леонардо ди Каприо и Том Круз. Харбисън е уловил "звука" от цветовете на кожата и устните на тези холивудски звезди, които е изобразил с енигматични шарки с въглен.

Харбисън сега е насочен към новия си проект - устройство като яка, което създава физическото усещане за време. Той започва едногодишни тестове на устройството, което чрез топлина "позволява да се усети въртенето на Земята. Щом мозъкът свикне с нея, може да се използва мобилно приложение, което да променя леко скоростта на промяна в топлината и това формира усещането за време", каза Харбисън.