Илон Мъск заяви, че се определя политически като "утопичен анархист". Милиардерът допълва, че мечтае за малко общество на Марс, в което индивидът ще бъде свободен да прави каквото реши, без да се съобразява с по-висша йерархия. Но такова общество също не би било напълно лишено от правила.

"Не мечтая за хаос, а за това да не сте под ничий палец", аргументира се Мъск в интервю за сп. "Тайм".

"Ако има утопия, при която хората имат достъп до всякакви стоки или услуги, които искат, то ще има много за всеки", каза Мъск пред списание Time, след като бе обявен за Човек на годината. "Ако имаме високо автоматизирано бъдеще с роботите, които могат да правят всичко, то всичко, което прави човек, ще е защото иска да го направи", допълва най-богатият човек на планетата.

Илон Мъск допълни, че той и семейството му са ваксинирани, защото "науката е недвусмислена". Милиардерът обаче е на мнение, че правителството трябва да позволи на хората да рискуват и сами да правят своя избор.

"Задължителното или принудителното ваксиниране е ерозия на свободата", предупреждава Мъск.

Но докато Мъск често говори за опасността от "голямата държава" и мечтае за високо технологично развито анархо-общество, то реалните му политически пристрастия са много по-практични.

Милиардерът подкрепя политици, застъпващи се за по-малко регулации, но и не отказва помощ от държавата.

Голяма заслуга за успеха на SpaceX имат НАСА и Пентагона, които са възложили договори за милиарди на Илон Мъск. Връзката с държавата противоречи на анархичните му разбирания. Предприемачът е известен и с това, че често пренебрегва интереса на работещите в неговите предприятия. Последното той обяснява с това, че преследва по-висока цел - превръщането на човечеството в планетарен вид.

Именно на тази кауза Мъск е подчинил своя мироглед, като по думите му то подкрепя всичко, което ще ускори заселването на хора на Марс и Луната. Пример за това е, че за разлика от мнозинството от технологични гиганти и корпорации, компаниите на Мъск често споделят безплатно патентите си или понякога дори не патентоват изобретенията си.