Илон Мъск е шеф на някои от най-високотехнологичните компании в света. Сред тях е и стартъпа Neuralink, целящ да създаде ново поколение мозъчни чипове. В тази си роля той отправи един по-неочакваните коментари относно смъртта на Тед Качински - Юнабомбър. Образованият в Харвардския университет бивш преподавател по математика стана известен с манифеста си против злините на съвременните технологии и изпращането на самоделни бомби до учени и продавачи на компютри. В резултат от терористичната кампания на Качински загиват няколко души, като има и ранени.

"Индустриалната революция и последиците от нея са били катастрофа за човешката раса", написа Мъск в Twitter и добави: "Може би това е точно така".

Въпреки, че Мъск инвестира много в новите технологии, част от които са доста спорни, отскоро той е известен и като критик на безконтролното развитие на изкуствения интелект.

През април Мъск заяви в интервю за Тъкър Карлсън, че AI "има потенциала да унищожи цивилизацията ни".

Предишния месец Мъск дори подписа отворено писмо, заедно с много експерти по изкуствен интелект, с петиция за временно спиране на развитието на изкуствения интелект.

Любопитно, но други инвеститори в технологични компании, също изказват одобрение към Тед Качински.

Близкият до техно-милиардера Питър Тийл, Блейк Мастърс, заяви, че Качински е подценяван мислител. Мастърс управлява някои от компаниите на Тийл, инвестиращи в технологии за безсмъртие.

Всичко това изглежда доста странно и меко казано иронично, предвид възможността Тийл и Мъск да променят човечеството с технологичните си инициативи. Качински със сигурност би бил противник на начинанията за постигане на технологично безсмъртие или имплантирането на чипове в човешкия мозък.