Все повече инвестиционни фондове залагат, че в дългосрочен план търсенето на криптовалутите биткойн (Bitcoin ) и етер (Ethereum) ще се повиши. Това обаче е рискована игра, която може да им изиграе лоша шега, пише Ройтерс.

Явно, без да се притесняват от срива на стойността им през последните 11 месеца, инвестиционни компании влагат сериозни суми в най-популярните криптовалути, очаквайки, че те и свързаните с тях технологии в крайна сметка ще надделеят над пазара.

"Около 95 процента от тези 180 фондове са насочили своето внимание към водещите криптовалути - биткойн и етер", се казва в анализ на американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley).

"Нормално е интересът на инвеститорите да намалява, когато пазарът се забавя, цените падат и хората губят пари. В дългосрочен план обаче това не е така. Като цяло, не мисля, че някой се е предал", коментира Чен Арад, съосновател на компанията за анализ на риска при инвестиции в криптовалути "Солъдъс лабс" (Solidus Labs).

Борсово търгуваните продукти (ETP) са предпочитани, тъй като те осигуряват възможност да бъдат придобити дигитални активи на регулиран пазар, какъвто е фондовата борса, така че индивидуалните и институционални инвеститори да не се притесняват, че криптовалутите, които са закупили може да бъдат откраднати, пише Ройтерс.

В парично изражение, инвестиционните продукти, базирани на криптовалути, са привлекли нетни постъпления в размер на около 453 милиона долара през тази година. По-голяма част от тях са вложени в биткойни и в инвестиционни продукти, базирани на най-търгуваните криптовалути, според доклад на компанията за управление на дигитални активи "Койншеърс" (Coinshares).

Сред водещите криптовалути, освен биткойн и етер, са солана (Solana), кардано (Cardano) и рипъл (Ripple), отбелязва Ройтерс.

Повечето активни борсово търгувани продукти (ETP), базирани на криптовалути, са регистрирани извън САЩ. Една от причините за това е, че регулаторите в САЩ забраняват няколко приложения за търговия с биткойни. Тази криптовалута загуби 17 процента от стойността си през последните 3 месеца, отбелязват анализатори. Фондът с най-големи активи в биткойни в света - "Грейскейл биткойн тръст" (Grayscale Bitcoin Trust), загуби 34 процента от стойността си през същия период, информира Ройтерс.