Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция извърши успешен тест на нова космическа ракета за извеждане на сателити в орбита, предаде Ройтерс, като се позова на ирански държавни медии.

"Тестовият полет на ракета носител за спътници с двигател с твърдо гориво ... приключи успешно", съобщи държавната осведомителна агенция ИРНА, информира БТА.

Вашингтон се опасява, че същата технология, с която се извеждат спътници в орбита, би могла да бъде използвана за изстрелване на ядрени бойни глави. Техеран редовно отрича да има подобни намерения.

Ракетата "Гаем 100" е първата иранска тристепенна космическа ракета и тя ще може да извежда сателити с тегло 80 килограма в орбити на височина 500 километра над земната повърхност, предаде ИРНА.

Амирали Хаджизаде, ръководителят на аерокосмическото звено на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, разработило ракетата "Гаем 100", каза, че тя ще бъде използвана за изстрелване на ирански сателити във връзка с работата на министерството на телекомуникациите.

С резолюция на ООН от 2015 г. Иран бе призован да се въздържа в продължение на до 8 години от работа по балистични ракети, предназначени за доставка на ядрени оръжия.

Иран твърди, че никога не е възнамерявал да разработва ядрени оръжия и следователно резолюцията не се отнася за неговите балистични ракети, които Техеран описва като важно средство за възпиране и отвръщане на удар.