Изследователи са започнали да учат изкуствен интелект да преследва цели, също както хората го правят. И това е станало като го карат да практикуват ролеви игри. Проектът е на специалисти от социалната мрежа Facebook и Технологичния институт в Джорджия, САЩ.

Идеята е, че когато изкуственият интелект преследва конкретни цели, той може да се научи на по-дълбоко разбиране на човешкия език. Така езикът би могъл да се използва с мисъл, а не просто машинално.

Учените са превърнали изкуствен интелект в "дракон", който се сражава с други хора и машини по време на игра. За да победи, той трябвало да въвежда конкретни команди, както при всяка друга текстова задача.

Резултатите са добри, макар и не напълно убедителни - изкуственият интелект първоначално е отправял някои безсмислени заплахи, но в крайна сметка е накарал героите от играта да правят това, което той иска.

И въпреки че това се е случило с малко помощ от изследователите, експериментът показва, че роботите един ден наистина ще бъдат в състояние да разберат какво означават думите на хората. И какво въздействие могат да окажат те в реалния свят.