Ювал Харари, световноизвестен философ и автор на бестселъри, излезе с важно предупреждение към света. Според него трябва да започнем да регулираме изкуствения интелект (AI), защото в противен случай големите компании скоро ще могат да "хакват" хората.

Харари вярва, че бързо нарастващата сложност на технологията може да доведе до популация от "хакнати хора". За да не се допуска това, той призовава световните лидери да започнат да регулират изкуствения интелект и усилията за събиране на данни от големите корпорации.

"Да хакнеш човешко същество означава да опознаеш този човек по-добре, отколкото той сам себе си", коментира писателят пред CBS. "И въз основа на това да го манипулираш все повече и повече."

В основата на проблема, според него, е разпространението на технологични компании, чийто бизнес събира огромни количества данни за своите потребители. Харари се тревожи, че хората все повече отстъпват личния си живот на частни лица, което не е в техен интерес.

"Netflix ни казва какво да гледаме, а Amazon ни казва какво да купуваме", посочи той. "В крайна сметка, в рамките на 10, 20 или 30 години, подобни алгоритми могат също да ни казват какво да учим в университета и къде да работим, за кого да се оженим и дори за кого да гласуваме."

Сценарият, описван от писателя, е страховит, но в никакъв случай не е лишен от логика. Особено сега, когато някои технологични компании се стремят да убедят потребителите да отхвърлят физическата реалност и да приемат виртуална такава.