Ако сте сред собствениците на iPhone то ще трябва да внимавате към какви Wi-Fi мрежи се свързвате. Това е така заради неприятен бъг в iOS, който може да деактивира Wi-Fi възможностите на устройството при свързване към определена мрежа, предава Mobile Bulgaria.

Пропускът е открит от учения в сферата на сигурността Карл Шоу и се проявява при свързване към мрежа с името "%p%s%s%s%s%n". Той е тествал въпросния бъг с iPhone XS, който е базиран на iOS 14.4.2. Проблемът не изглежда да засяга смартфони с Android.

При свързване към мрежа с гореспоменатото име iPhone моделите загубват възможност за свързване към Wi-Fi, а това не се променя и след рестарт. Коренът на бъга е във форматен стринг, като изглежда iOS възприема символите след "%" като команди, а не като Wi-Fi SSID.

Все пак има вариант, за справяне с неприятния ефект. За целта трябва да възстановите фабричните настройки за свързване в Settings > General > Reset > Reset Network Settings. Така записът за името на мрежата ще изчезне от паметта.