Уникална височинна операция извършиха летците от Западния военен окръг на Русия, съобщи topspb.tv. С хеликоптер Ми-26 те доставиха в Кронщадт изтребител Су-27, завързан за машината със стоманени въжета. Самолетът измина 60 км от летище Левашово до крайната си цел - военно-историческия парк в Кронщат, предава Russia Beyond.

Изтребителят Су-27 в миналото е патрулирал въздушните граници на Ленинградска област, а сега бе издигнат в небето като пътник. Въжетата, на които се държеше той, едва се забелязваха и отстрани изглеждаше така, сякаш той се държи във въздуха самостоятелно.

Вижте как изглежда Су-35 - наследникът на Су-27 >> >> >>

Кронщат е виждал какво ли не, но подобно зрелище бе първото в историята му. Транспортирането на нестандартния товар е изключително сложна задача за Ми-26, чиято максимална товароподемност е 20 тона. Теглото на Су-27 е 11 тона, а някои части от изтребителя бяха демонтирани, за да се избегне повреда.

По време на 60-километровия полет пилотите контролираха състоянието на товара чрез видеокамери. Ми-26 е най-мощният товарен хеликоптер в света. Освен него, няма друга машина, която да може да превози Су-27 по въздух. Самолетът бе успешно доставен във военно-историческия парк, където ще заеме почетното си място в експозицията.

Изтребителят Су-27 влиза в строя през 1984 година. И до днес той служи на ВВС на Русия, Китай, Индия и редица държави от ОНД.