Алгоритмите за генериране на изображение по описание са хит през последните месеци. Те са изумителен пример за това на какво е способен вече ИИ. Започна се с DALL·E, последваха безброй други модели, които постепенно станаха достъпни за все повече хора. Със сигурност, ако не сте се заигравали сами, то поне сте попадали на впечатляващите изображения, генерирани от приятелите ви и споделени в социалните мрежи.

Темата става все по-интересна от много аспекти.Тя определено е революция във фотографията, в създаването на изображения, но и в креативността като цяло. Генерирана снимка за първи път спечели конкурс за фотография за ужас на журито, което не подозираше. После най-големите имидж банки - снимкови архиви, забраниха качването на генерирани изображения... Докато те много често се оказват неразличими от истинските кадри.

Въпросите, които това направление задава, са много (ако искате да потърсим отговорите заедно, елате следващата неделя). Не по-малко интересно е, че постепенно се появи новото умение да се описват правилно изображенията, така че съответният алгоритъм да генерира точно това, което се очаква. Такива описания дори вече се продават онлайн.

Журналистът Георги Караманев провежда доста любопитен експеримент.

Какво ли ще стане, ако му предложим думите на безспорни майстори на описанието? Как ли ще си представи класически цитати от българската литература? Какви ли илюстрации може да нарисува изкуственият интелект по произведенията на Ботев, Дебелянов, Борис Христов, Георги Господинов?

Ето прелюбопитните резултати от експеримента.

За целта е използвaн алгоритъмът MidJourney, който до момента определено се откроява като "най-поетичен" - умее доста добре да се справя с креативност, метафоричност, като същевременно успява да намира доста различни посоки.

На български, уви, все още не работи достатъчно добре никой от алгоритмите. Затова са използвани преводи на стиховете на английски от сайта на Кристофър Бъкстон (и собствени преводи там, където изразите са доста по-очевидни). Показвам ви една от първите 4 генерирани картинки по всяка от зададените тема.

1. Дяволът, старият дявол...

Задание:

В живота си нивга не бях се надявал

на толкова мил комплимент:

покани ме Дявола - старият Дявол -

дома си на чашка абсент.

("На гости на Дявола", Христо Смирненски)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Доста е симпатичен този стар дявол, даже като че ли носи и нещо от "Майстора и Маргарита". Откъде ли намира алгоритъмът асоциацията с ретро излъчването, да не би наистина по някакъв начин да определя времето, когато са писани стиховете на Смирненски...?

2. Високи, сини планини

Задание:

Високи, сини планини,

реки и златни равнини,

небе по-нежно от коприна -

това е моята родина!

("Високи сини планини", Младен Исаев)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Когато получава ясни и точни указания, MidJourney, също както и "колегите" си ( подобните алгоритми, се справя прекрасно. А какво по-недвусмислено послание от класическия патриотичен стих на Младен Исаев? Може би планините не са типично български, странно е, че в небето не се търси фотореалистичен стил, но... тук ли е посланието на стиха? Според мен, определено.

3. Жив е той, жив е!

Задание:

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

("Хаджи Димитър", Христо Ботев)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Тук, признавам, алгоритъмът потегли в доста странна посока. Важно е уточнението, че заради ограниченията, вложени от създателите, трябваше да се търсят много синоними. Например думи като "кърви" и "рана" са забранени и се наложи да подходя по-описателно, в резултат на което вероятно идва и червената куртка.

Любопитно е обаче откъде се появи своеобразният ореол, а и немалко от характеристиките, които определено бихме могли да свържем със самия Ботев. Макар че, разбира се, образът тук далеч да не е негов портрет. И, да, очите определено не са стихията на нашия "художник", но пък изборът на униформата и сърцето е доста сполучлив.

4. Белоцветните вишни

Задание:

Помниш ли, помниш ли тихия двор,

тихия дом в белоцветните вишни?

("Помниш ли, помниш ли, тихия двор", Димчо Дебелянов)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

След тъжния образ от Ботев, решавам да избера нещо по-ведро от Дебелянов... доколкото той е точният поет, ако търсим ведрост.

Струва ли ми се, или тази къща наистина изглежда доста по български? Малко са странни летящите вишневи цветове, но... алгоритъмът явно е уловил важността на прословутите белоцветни вишни, за които говори Дебелянов.

5. Стопанинът замина за Америка

Задание:

Прозорците - затворени и черни

и черна и затворена вратата,

а на вратата - листът със словата:

"Стопанинът замина за Америка."

("Повест", Атанас Далчев)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Да, алгоритъмът видимо не се досети, че тук е логично да има вратата на къща, започна с прозорците и нататък реши да гради образа... още един щрих за това колко е важно прецизното описание, което той очаква, за да може да се развихри с пълна сила.

Извън това обаче, настроението, гамата, композицията, дори сградата определено ми се струват близо до духа на Далчевите стихове.

6. Архангел невидим

Задание:

Трябва да свиря в глухата вечер,

докато не дочуя към мене да иде

гласът на хиляда тромпета далечни.

Или на някой архангел невидим.

("Вечерен тромпет", Борис Христов)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Уау! Искаме невидим архангел, ами... ето го. Той може да е в края на строфата, но го има. Летят крила, самия него го няма. Извинявайте, ако шегата е неуместна, истината е, че получавам доста поетичен образ, който също е в духа на прекрасните стихове на Борис Христов.

П.П. Няма тромпети?!

7. Нощта ражда... странни работи

Задание:

Нощта ражда из мъртва утроба

вековната злоба на роба:

своя пурпурен гняв -

величав.

("Септември", Гео Милев)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Време е за нещо доста по-"хард". Чудя се дали да не опитам със "Септември ще бъде май", но скоро ще дойде времето на метафорите със сезоните.

Тук имаме ли утроба? Очевидно. Вековната злоба, уви, и тук няма как да бъде точно на "роба", защото алгоритъмът отново ми забранява думата, а явно "потиснатият работник", с който съм го заменил, не е толкова силна асоциация. Поне аз не я виждам в картината. Която, въпреки това, пристъпва в стилистиката на символизма.

8. Август

Задание:

Август. Следобедът на годината.

("Всичките наши тела", Георги Господинов)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Имаме идилия, имаме поле от нещо като макове... може би самата метафора в метафората на Господинов, която шества из фейсбук всеки 1 август, не е уловена особено задълбочено. Може би и от небето има какво да се желае, но... август е, и алгоритъмът явно има нужда от почивка.

9. Мунчо тайм

Задание:

Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.

("Под игото", Иван Вазов)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Да, това не са стихове. Да, това не е Мунчо. Да, алгоритъмът не ми позволи да пиша "луд". Да, Патриархът не би познал илюстрацията на последното изречение от класическото си произведение.

Ама е доста готино, не е ли?

10. Нечакан и неискан гостенин...

Задание:

Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя -

вратите не залоствай.

("Прощално", Никола Вапцаров)

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

И като че ли наистина Вапцаров отива нанякъде, в свръхизострени детайли на предния план стои и ножът на всяка от думите в иначе меките строфи.

Явно нашият художник си пада по драматичните гърбове, кой знае на какво е учен, за да го постигне.

Остава да гадаем какво точно е разбрал MidJourney от стиха, но като илюстратор в случая се е справил креативно.

10+ ...на китарата

Май стана прекалено сериозно и драматично, нека не се разделяме с меланхолия, какво ще кажете?

За финал излизаме от света на литературата за кратък гастрол сред мемовете. Всички знаем кой е днес на китарата...

Задание:

На китарата Васко Жабата,

той ще свири, драги гости само за вас.

Ще чуете мелодии, хора, народни песни

цигански кючеци, всичките са лесни.

Илюстрация:

Снимка: karamanev.me

Ето го. Досещате се, заради строгите ограничения, и тук се налага да посменя някоя дума, но Васко... несъмнено е това за радост на всичките си драги гости.

И така, как ви се струва? Справи ли се MidJourney с класическите строфи от българската литература?

Според мен сигурното е едно - той дава много нови посоки за размисъл, включително и в тълкуването на думите, които опитва да разбере в ролята на читател... И на въображател.

Повече за изкуственият интелект и неговите все по-нарастващи способности може да прочетете в проекта на Георги Караманев - "Дигитални истории".

След седмица журналистът е съорганизатор на събитие посветено на изкуственият интелект.

"На 9 октомври от 15 ч сте добре дошли на дискусията "ИИ, нарисувай ми овца", част от Софийския фестивал на науката, организирана съвместно с Дигитални истории.

Създава ли вече алгоритъмът изкуство? Какво ни казва за човешката креативност? Кога изображенията му ще са неразличими от фотографията и какво ще промени това?

С нас ще са специалистът по изкуствен интелект и астроном Йордан Даракчиев и фотографът, дигитален артист Ивайло Петров", пише Караманев.