От 2031 до 2035 г. Русия има намерение да изстреля до Луната четири тежки безпилотни космически апарата, съобщи за РИА "Новости", цитирана от Russia Beyond.

"Станцията "Луна-30" ще пренесе на повърхността на Луната лунен кораб за многократна употреба, чиято цел ще e да оказва поддръжка на пилотирани мисии. Станция "Луна-31" ще докара тежък луноход до пет тона, оборудван с необходимите средства за експлоатация на ресурсите на Луната", обясни източник от руския ракетно-космически отрасъл.

"Освен това станция "Луна-32" ще достави на естествения спътник на Земята тежки модули с маса до 6 тона за изграждане на полигон на Луната, а изстрелването на орбиталния апарат "Луна-33" ще осигури комуникационни връзки и навигация", съобщи източникът за РИА "Новости".

Така на Луната ще бъде доставено всичко необходимо за построяването на руска база на Луната, която трябва да е готова до средата на 30-те години на този век.

Според генералния директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин е планирано "Луна-25" да бъде изпратена на Луната през 2021 г., орбиталният апарат "Луна-26" - през 2023 г., а година след това - станцията "Луна-27".

"Луна-25" ще търси воден лед на южната половина на земния спътник и ще тества технологията за меко кацане. Това ще бъде първата руска мисия след 40-годишна пауза - последната съветска станция "Луна-24" бе изстреляна през 1976 година.

Орбиталният апарат "Луна-26" трябва да извърши картографиране и дистанционно проучване на повърхността на Луната, докато станция "Луна-27" ще вземе проби за изследване на почвата от южния полюс на Луната.

През 2027 г. се планира до Луната да излети станция "Луна-28", за да върне на Земята проби от криогенни почви от южния полюс на естествения спътник на планетата ни, а през 2028 г. ще излети и "Луна-29" с луноход.

Според информация от Централния научно-изследователски институт за машиностроене към "Роскосмос" първата руска пилотирана експедиция до Луната трябва да започне през 2031 г., след което се предвижда подобни полети да се организират веднъж годишно.